Voetzoolreflexmassage

De oorsprong van de voetzoolreflexmassage

Voetzoolreflexmassage is een vorm van massage van de voetzool, dat gebaseerd is op het principe van de interne meridianen. Deze meridianen worden al meer dan 5000 jaar gebruikt binnen de traditionele Chinese geneeswijzen. Indiase medische verhandelingen en representaties van de voeten van Boeddha tonen de centrale rol van de voetzool aan voor de behandeling van organen die uit balans zijn en de manieren om deze te behandelen. De traditionele Chinese geneeskunde is van oordeel, dat het lichaam is bedekt met 12 meridianen die in verbinding staan met de belangrijkste organen en waarin energiestromen circuleren, die de gezondheid en het evenwicht waarborgen.

De etymologie van het woord ‘voet’  is in het Chinees ‘lichaamsdeel dat de gezondheid beschermt’. De voet is een spiritueel deel van het lichaam. Het aanraken van de voet is het aanraken van de ziel van de persoon. Het is dat deel van het lichaam dat in permanent contact is met de vloer, de aarde, het universum. Via de voet wordt het lichaam opgeladen met tellurische (aardse) energie. Er bestaat een directe lijn tussen alle organen, zoals er een lijn bestaat tussen fysiek en psyche, lichaam en universum. Al de fysiologische systemen en organen van ons lichaam zijn in de voet vertegenwoordigd. Ieder deel van de voet is volgens een nauwkeurige topografie gerelateerd – door middel van het zenuwstelsel – met de organen in het lichaam. Een stimulatie van een reflexpunt in de voet veroorzaakt een directe stimulatie van het corresponderende orgaan. Als we dus de voetzool masseren, werken we volgens het bewegingsprincipe, we zetten iets in beweging.

In China gebruikte dokter Wang-Wei, arts tijdens de vierde eeuw voor Christus, tegelijkertijd acupunctuur en voetzoolreflexmassage. In onze westerse wereld is  een van de eerste oeuvres over dit onderwerp gepubliceerd in 1582 door twee vooraanstaande Europese artsen;  de doktoren Adamus en Atatis.

De moderne voetzoolreflexmassage is gebaseerd op de werken van een Amerikaanse arts, dokter William Fitzgerald. De voetzoolreflexologie is verder ontwikkeld door Eunice Ingham Stopfel. Haar twee boeken* hebben als basis voor de reflexologie gefungeerd. Het is deze Eunice Ingham die de massage van de voetzones benadrukt; associatie met een precieze zone van ieder orgaan. Grote blogafbeelding

* ‘What the feet can tell me’ en ‘What the feet have told me’

De applicaties

‘De druk van de handen laat de levensbronnen vloeien’ – Takujiro Nanikoshi

‘Daar waar je voeten zich bevinden, begint de reis’ – Lao-Tseu, in le Tao-Te King

De massage van de reflexzones kan informatie verschaffen over de toestand van het lichaam of haar pathologie, herkenbaar door gebieden die een pijnlijk- en/of bijzonder aspect geven tijdens het aanraken.

Het doel van reflexologie is om de energie en de balans van het gehele lichaam te herstellen.

Wat gebeurt er tijdens een sessie?

Allereerst zal ik u enkele vragen stellen om een inzicht te krijgen in wie u bent en wat u eventueel verwacht van de voetzoolreflexmassage. Daarna installeer ik u comfortabel. U ligt of zit onder een deken. In het begin van de sessie behandel ik uw voeten tegelijkertijd. Deze opening kan mij heel wat informatie verschaffen. Door het voelen, vertaal ik de ‘boodschappen’ naar de organen die niet goed functioneren. De zones die corresponderen met de organen, masseer ik op verschillende manieren opdat de energetische circulatie gestimuleerd wordt en de barrieres – die de energetische storing veroorzaken – worden opgeheven.

Het resultaat

Vaak zijn de resultaten spectaculair. Echter, sommige personen zijn meer ontvankelijk dan anderen. Hoe langer het probleem bestaat, hoe langer de behandeling. Maar in het algemeen is een enkele sessie soms al voldoende om een grote vermoeidheid of stress te verjagen. Een drietal sessies voldoen vaak bij slaapproblemen.

Wat is voetzoolreflexologie?

Voetzoelreflexologie is een vorm van wellness, die in alle veiligheid uitgeoefend kan worden. Zonder enig gevaar maakt deze massage het mogelijk om op preventieve manier uw gezondheid in stand te houden. Voetreflexologie is een onderhoudstechniek voor een goede gezondheid, ontspanning, comfort en welzijn. Het versterkt de zwakke punten van het lichaam en ontdoet het lichaam van de overtollige energie. Het is een zeer effectieve hulp voor jong en oud.

Voetzoolreflexmassage is…

  • preventieve zorg (versterkt het immuunsysteem)
  • verwijdert de toxinen uit het lichaam (systeem lymfatique)
  • verbetert de bloedsomloop (zuurstoftoevoer aan de cellen)
  • revitaliseert de energie (vermindert moeheid en lethargische staat)
  • verbetert de mentale functies (kalmeert en verlicht de geest)
  • bevrijdt u van emoties (scheiding, rouw, jeugd)
  • moedigt de ontspanning aan (interne harmonie)

Voetzoolreflexmassage is zeker niet…

een medisch beroep of medische akte, het pretendeert niet dat het u kan genezen.